Welke rol spelen bankgroepen bij het slopen van schepen?

woensdag 7 november 2012

7 november 2012 - Op stranden in India, Bangladesh en Pakistan worden veel schepen gesloopt. Dit gebeurt onder mensonterende omstandigheden. Veiligheidsmaatregelen ontbreken en er gebeuren veel ongelukken. Ook komen er veel gevaarlijke stoffen vrij bij het slopen, wat slecht is voor de slopers maar ook voor het milieu. De werknemers maken te lange dagen tegen te laag salaris. 

Maar welke rol spelen banken bij het slopen van deze schepen? Op 16 november aanstaande zal de Eerlijke Bankwijzer een nieuw praktijkonderzoek presenteren naar de betrokkenheid van bankgroepen bij deze scheepssloperijen. 
Scheepssloperijen

In het onderzoek wordt gekeken op welke manier beleid ten aanzien van arbeidsrechten en milieu wordt toegepast door de bank, bij het verstrekken van leningen aan deze bedrijven. Als banken leningen verstrekken aan bedrijven die schepen laten slopen, of in aandelen van die bedrijven handelen, in hoeverre letten zij erop dat de sloop onder goede omstandigheden gebeurt? 

In dit fragment van de documentaire ‘Into the Graveyard’ krijg je een indruk van de omstandigheden waarin de scheepsslopers werken. 

Voor meer informatie u contact opnemen met: 
astrid.kaag@vc.fnv.nl, FNV Mondiaal, +31 (6) 14217891

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×