Stop met investeren in bedrijven die technologie leveren aan Syrië!

dinsdag 17 juli 2012

17 juli 2012 - Nederlandse bankgroepen en pensioenfondsen investeren miljoenen euro’s in bedrijven die communicatietechnologie leveren aan het Syrische regime. De geleverde technologie wordt ingezet om burgers te onderdrukken. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam Novib en IKV Pax Christi.

Op dit moment investeren veertien Nederlandse financiële instellingen in het Italiaanse bedrijf Finmeccanica en/of het Amerikaanse Netapp, beide leveranciers van omstreden communicatieapparatuur. De twee bedrijven leverden het afgelopen jaar respectievelijk radioapparatuur aan de Syrische politie en een dataopslagsysteem aan het regime van president Assad. Finnmecanica leverde – na het uitbreken van de opstand in Syrie - 500 radiosets aan de Syrische politie. Met de geleverde technologie van Netapp werd een omvangrijk internetcontrolesysteem gebouwd waardoor het voor het Syrische regime mogelijk is om strenge internetsurveillance te plegen en websites van onder andere oppositiegroeperingen te hacken. Bovendien worden kritische bloggers met dit systeem ‘gemakkelijk’ opgespoord en krijgen zware celstraffen. 

Nederlandse bedrijven investeren in repressie en censuur
Uit het onderzoek, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo en in opdracht van Oxfam Novib en IKV Pax Christi, blijkt dat onder andere Aegon, Delta Loyd, ING en ABN Amro investeren in één of beide leveranciers van communicatieapparatuur. Miriam Struyk van IKV Pax Christi: “Ook communicatieapparatuur zoals geleverd door Finmeccanica en Netapp kan helaas een uitermate effectief wapen zijn om burgers te onderdrukken.”

Ontluisterend
In 2009 bleek al uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer dat er zes grote banken investeerden in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen maken en wapens leveren aan foute regimes. In februari van vorig jaar bleek uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer en RTL dat Finmeccanica wapens leverde aan de Libische dictator Khadaffi. Ook toen investeerden Nederlandse banken en pensioenfondsen in dit bedrijf. Woordvoerder Peter Ras van Oxfam Novib: “Het is ontluisterend om te zien dat financiële instellingen nog altijd investeren in bedrijven die dictators steunen. Blijkbaar hebben veel financiële instellingen geen lessen getrokken uit de ellende in Libië en hun beleid nog niet aangescherpt. Dit moet nu wel gebeuren.”

Welke bedrijven investeren indirect in het Syrische regime?
Bankgroepen die via hun vermogensbeheertak hebben belegd in aandelen en/of obligaties van één of beide genoemde bedrijven zijn Aegon, Delta Lloyd, ING en ABN Amro (dochterbedrijf Neuflize), en de pensioenfondsen ABP, BpfBOUW, Medische Specialisten, Metaal en Techniek (PMT), Metalektro (PME), Grafische Bedrijven (PGB), Spoorwegpensioenfonds, Huisartsen, Zorg & Welzijn en Shell Pensioenfonds. 

Banken: stop met investeren in technologie die dictatuur in stand houdt!
Oxfam Novib en IKV Pax Christi roepen alle bankgroepen en pensioenfondsen die in genoemde bedrijven investeren op om deze investeringen van de hand te doen. Ook dienen zij hun beleid voor wapenhandel met repressieve regimes en levering van apparatuur die repressie kan versterken structureel aan te scherpen. Tenslotte is grotere transparantie over hun investeringen en over ‘engagement’ met (wapen)bedrijven nodig. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib: 06 51573683 
jules.van.os@oxfamnovib.nl
Suzanne van den Eynden, persvoorlichter IKV Pax Christi: 06 23670577 
vandeneynden@ikvpaxchristi.nl 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×