PageId: 5738

SVG: 6751

PNG: 10180

Banken en pensioenfondsen nemen stappen na Syrië-onderzoek

donderdag 19 juli 2012

19 juli 2012 - ING en AEGON hebben naar aanleiding van het op dinsdag 17 juli gepresenteerde onderzoek van IKV Pax Christi en Oxfam Novib, aangekondigd hun investeringsbeleid ten aanzien van wapenbedrijven te herzien. Ook andere in het onderzoek genoemde bankgroepen en pensioenfondsen hebben gereageerd. 

AEGON liet dinsdag 17 juli in het RTL Nieuws al weten stappen te zetten naar aanleiding van de nu bekende gegevens. Het bedrijf ‘wil nadrukkelijk niet investeren in bedrijven die aan dictatoriale regimes materialen leveren waarmee burgers onderdrukt kunnen worden’, schrijft AEGON op haar website
ING schrijft te zullen onderzoeken of de bankgroep haar beleid ten aanzien van investeringen in de defensiesector verder moet en kan ‘uitbreiden naar producenten van technologie voor het monitoren van (internet)communicatie’. 

ABP en bpfBouw hebben laten weten al met Finmeccanica en Netapp in gesprek te zijn. Pensioenfonds Metaal en Techniek, ING en Aegon hebben aangekondigd het gesprek aan te gaan met beide bedrijven. Delta Lloyd, Pensioenfonds Grafische Bedrijven, Metalelektro, Pensioenfonds Medisch Specialisten, Spoorwegpensioenfonds, ABN Amro en pensioenfonds PGB laten weten het beleid van Finmeccanica en Netapp ‘kritisch’ te blijven volgen, maar doen geen concrete toezeggingen over gespreksrondes of aanpassing van hun investeringsbeleid. Shell Pensioenfonds en het Pensioenfonds Huisartsen hebben niet inhoudelijk op het onderzoek gereageerd. 

Voor einde van het jaar resultaat
IKV Pax Christi en Oxfam Novib zijn verheugd over de toezegging van ING en AEGON om hun wapenbeleid aan te scherpen. Wel zullen beide organisaties erop toezien dat dit voor het einde van dit jaar ook echt is gebeurd. Ook van de pensioenfondsen die hebben aangegeven in gesprek te zijn met Finmeccanica en Netapp verwachten wij nog dit jaar meetbaar resultaat. Gesprekken met dergelijke bedrijven moeten een formele, schriftelijke toezegging op directieniveau opleveren dat deze bedrijven op geen enkele manier meer (dus ook niet via tussenhandelaren en dochterondernemingen) wapensystemen of andere technologie die onderdrukking kan ondersteunen, verkopen aan dictatoriale regimes. Wanneer dit resultaat uitblijft, roepen IKV Pax Christi en Oxfam Novib de financiële instellingen op de investeringen in beide bedrijven te verkopen. 

Twee concrete verzoeken
De financiële instellingen die geen concrete toezeggingen hebben gedaan, worden met klem verzocht om met de twee bedrijven in gesprek te gaan en hen bij uitblijvend resultaat uit te sluiten. Daarnaast roepen Oxfam Novib en IKV Pax Christi alle betrokken bankgroepen en pensioenfondsen op om structureel hun beleid ten aanzien van wapenhandel en technologie die onderdrukking kan versterken, aan te scherpen. 

Uiteraard dienen zowel Oxfam Novib als IKV Pax Christi alle veertien in het onderzoek genoemde banken en pensioenfondsen graag van advies rond hun investeringsbeleid. Velen van hen hebben al aangegeven hier open voor te staan. Begin volgend jaar zullen IKV Pax Christi en Oxfam Novib onderzoeken welke concrete maatregelen de veertien banken en pensioenfondsen hebben getroffen ten aanzien van investeringen.

Kamervragen
Van Finmeccanica is al vele jaren bekend dat het T-72 tanks van Syrië moderniseerde. Het regime-Assad gebruikt deze tanks momenteel bij de onderdrukking van haar eigen bevolking. Het investeren in bedrijven die onderdrukking faciliteren is onacceptabel en moet onmiddellijk stoppen. Burgers, bankgroepen, pensioenfondsen en politici hebben hier allen een rol in te vervullen. 

Begin volgend jaar zullen IKV Pax Christi en Oxfam Novib onderzoeken welke concrete maatregelen de veertien banken en pensioenfondsen hebben getroffen ten aanzien van investeringen in Finmeccanica en Netapp en of de financiële instellingen hun beleid op wapenhandel en levering van technologie die ingezet kan worden voor repressie-doeleinden hebben aangescherpt of niet. 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Suzanne van den Eynden, persvoorlichter IKV Pax Christi: 06 23670577 vandeneynden@ikvpaxchristi.nl

Benieuwd naar het volledige rapport? Het is te vinden op zowel www.oxfamnovib.nl als www.ikvpaxchristi.nl. IKV Pax Christi en Oxfam Novib zijn mede-intiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×