Minister eist grotere openheid van banken

vrijdag 4 februari 2011

4 februari 2011 - Minister De Jager van Financiën steunt de oproep vanuit de Eerlijke Bankwijzer dat banken grotere openheid moeten tonen in hun investeringen en hun beleid. Zo bleek uit zijn speech en antwoord op vragen tijdens het symposium ter gelegenheid van het 2-jarig bestaan van de Eerlijke Bankwijzer op 27 januari in Geldmuseum/De Munt. 

“Banken moeten inzichtelijk maken waar ze mee bezig zijn. Dat is goed voor het vertrouwen van de consument én van de overheid,” aldus De Jager. Ook de maatschappelijke verslaglegging door banken moet beter van de minister. Zo vond de minister het pijnlijk dat ABN Amro, dat eigendom is van de Nederlandse Staat, te weinig werk maakt van transparantie. “In de verslaglegging over 2010 moet ABN Amro meer aandacht besteden aan MVO. Daar spreek ik ze als aandeelhouder op aan.” 

De minister zei in het uiterste geval wettelijke maatregelen niet te zullen schuwen. Zo zei hij over de Code Banken: “Als mocht blijken dat de naleving van de Code onder de maat is, zal ik, indien nodig, nadere – ook wettelijke - maatregelen niet uit de weg gaan.” 

De Eerlijke Bankwijzer kreeg een pluim van de minister: “Als spaarders, beleggers en aandeelhouders transparantie eisen, als die niet meer willen investeren in wapens en woekerwinsten maar in duurzaamheid en innovatie, dan zullen banken daarin meegaan. Of nog beter; ook daarin de beste willen zijn. Initiatieven als de Eerlijke Bankwijzer zijn daarbij onmisbaar!”

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty international, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Doel is het verduurzamen van banken met actieve betrokkenheid van de consument. 

In januari 2011 bestond de Eerlijke Bankwijzer 2 jaar. Op 27 januari 2011 publiceerden de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer de 8e kwartaalupdate. 

Voor meer informatie:
Ruud Huurman, ruud.huurman@oxfamnovib.nl, 06 5117 5316

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×