Kamer vraagt kabinet om investeringszekerheid duurzame energie

donderdag 21 april 2011

21 april 2011 - Tweede Kamerleden Gerda Verburg (CDA) en Diederik Samsom (PvdA) dienden vandaag een motie in waarin het kabinet wordt verzocht om investeerders meer zekerheid te bieden over investeringen in duurzame energie. In november 2009 riepen de CEO's van de Nederlandse banken de politiek al op met helder beleid te komen. Deze oproep, mede gedaan op verzoek van de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer, werd vervolgens gesteund door een Kamermeerderheid. Tot nog toe is er geen actie ondernomen vanuit de regering, maar tijdens het debat vanochtend reageerde minister Verhagen welwilend. Investeringen door private investeerders zijn hard nodig om de klimaatambities van het kabinet waar te maken.

De initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer zijn blij met deze motie. Langjarige duidelijkheid betekent een impuls voor investeringen in duurzame energie. “Banken en pensioenfondsen zijn in principe bereid om te investeren in duurzame energieopwekking. Rendementen zijn stabiel en niet afhankelijk van schaarse fossiele brandstoffen. Wel is duurzame energie nog afhankelijk van overheidsbeleid dat tot nu toe zwalkte”, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie, namens de Eerlijke Bankwijzer. 

De Eerlijke Bankwijzer, een project van Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International FNV Mondiaal en de Dierenbescherming, stelde in 2010 vast dat banken minder in duurzame elektriciteit investeren dan nodig is om de klimaatverandering te beperken. Er moet ruim twee keer zoveel in duurzame energie worden geïnvesteerd dan dat er nu in fossiele energie wordt geïnvesteerd om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Dat is goed mogelijk, zeker als de overheid de zekerheid gaat bieden waar banken en maatschappelijke organisaties al jaren om vragen. De initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer hebben met de banken afgesproken om begin 2012 een tweede praktijkonderzoek uit te voeren naar investeringen van banken in (duurzame) elektriciteit. 

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Met de Eerlijke Bankwijzer willen de initiatiefnemers maatschappelijk verantwoord ondernemen bevorderen bij Nederlandse banken met steun van de consument.

De in december 2009 aangenomen motie voor een langjarig plan om investeerders meer zekerheid te geven over investeringen in duurzame energie is hier te vinden: 
http://www.eerlijkebankwijzer.nl/site/upload/Motie.pdf

Zie ook het 
onderzoek naar de investeringen van banken in duurzame energie uit 2010 

Neem voor meer informatie contact op met de persvoorlichting van Milieudefensie: 020 5507 333

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×