Banken steken geld in klimaatverwoestende kolencentrales

donderdag 1 december 2011

1 december 2011 - Uit wereldwijd onderzoek in opdracht van Banktrack blijkt dat ook Nederlandse banken nog fors investeren en beleggen in kolenmijnen en kolengestookte energiecentrales. ING staat in de mondiale subtop op plaats 22, de Rabobank staat een stuk lager in de ranglijst van grote koleninvesteerders, op plaats 63.

De gigantische bedragen die de grote banken steken in dergelijke projecten staan in schril contrast tot de noodzaak om te schakelen naar duurzame energie. Dat weten de banken ook, want alle banken zeggen dat ze zich richten op duurzame energie. De praktijk bij de grote mondiale banken is helaas heel anders. 

Dramatische klimaatverandering is alleen te voorkomen als op de klimaattop in Durban duidelijke besluiten worden genomen en de banken voluit meedoen door te investeren in duurzame energie. Investeren in ongezonde kolenmijnen en verouderde kolentechnologie is niet meer van deze tijd. 

De Eerlijke Bankwijzer onderzocht in 2010 de investeringen van de Nederlandse banken in
electriciteitsopwekking. Daarbij werd niet alleen gekeken naar investeringen in klimaatschadelijke energiecentrales maar ook naar investeringen in duurzame electriciteit. Eind april wordt een update van dit onderzoek gepubliceerd. De Eerlijke Bankwijzer hoopt dat dan blijkt dat banken duurzamer zijn gaan investeren.

Voor meer informatie:
Geert Ritsema, Milieudefensie, tel: 020 5507333

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×