Tweede Kamer: stop hoge bonussen zakenbankier

vrijdag 17 september 2010

17 september 2010 - Eerlijke Bankwijzer verwelkomt doorbraak.

De Tweede Kamer eiste gisteren unaniem dat banken hun bonussen voor zakenbankiers gaan matigen. De banken moeten voor het einde van het jaar hun ‘Code Banken’, die tot nu toe enkel geldt voor de bestuurders van banken, ook van toepassing maken op zakenbankiers. Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer in juli bleek dat juist de zakenbankiers bij enkele grote banken buiten schot bleven: deze bonussen zijn de afgelopen jaren niet aantoonbaar gematigd en ook niet meer gebaseerd op duurzame en lange termijn doelstellingen. De nieuwe eis van de Tweede Kamer is dan ook een doorbraak.

De Tweede Kamer nam unaniem alle conclusies over van de Tijdelijke Commissie Onderzoek Financieel Stelsel (Commissie-De Wit). Vermindering van risico’s en toepassing van de Code Banken voor alle bankmedewerkers (dus niet enkel bestuurders) zijn belangrijke aanbevelingen van de Commissie-De Wit, die in het afgelopen jaar onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. 

“Het is positief dat de voltallige Tweede Kamer eist dat de banksector zakenbankiers niet langer buiten schot houdt en bonussen voor deze zakenbankiers verlaagt. Juist zakenbankiers hebben met grote risicovolle leningen bijgedragen aan het ontstaan van de financiële crisis, aangemoedigd door torenhoge bonussen op korte termijn-winsten,” aldus Peter Ras, woordvoerder van de Eerlijke Bankwijzer. “Die bonuscultuur heeft over de hele wereld enorme maatschappelijke schade veroorzaakt. Daarom is het goed bonussen voor alle bankmedewerkers te matigen en voortaan voor een groot deel te baseren op lange termijndoelen en duurzame criteria.”

Door de financiële crisis is de werkloosheid wereldwijd fors gestegen en is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft gestegen met tientallen miljoenen.

Sinds de opname van ‘bonusbeleid’ in de Eerlijke Bankwijzer hebben duizenden bankklanten hun bank aangeschreven met het verzoek om hun bonusbeleid aan te scherpen. In reacties lieten banken tot nu toe zien niet gevoelig te zijn voor deze oproep.

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Doel van de Eerlijke Bankwijzer is verduurzaming van banken met behulp van de consument. Op 30 september wordt een nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer gepubliceerd: over investeringen van banken in de kledingsector. Tevens wordt een kwartaalupdate gepubliceerd over het beleid van banken op onderwerpen als mensenrechten, dierenwelzijn, belastingontwijking en transparantie.

Voor meer informatie: Ruud Huurman, persvoorlichting Oxfam Novib, 06-51175316 
  

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×