Nieuw Praktijkonderzoek: Investeringen in duurzame energieopwekking

woensdag 19 mei 2010

19 mei 2010 - Nieuw kabinet moet investeringsklimaat duurzame energie drastisch verbeteren

Nederlandse banken investeren gemiddeld meer in fossiele energie dan in duurzame energie. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport, Investeringen in duurzame elektriciteitsopwekking door Nederlandse banken van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer. Willem Verhaak van Milieudefensie, namens de Eerlijke Bankwijzer: “Wij roepen banken op om hun investeringen in de elektriciteitssector snel te verduurzamen. Dat kunnen ze echter niet alleen. Het nieuwe kabinet moet het investeringsklimaat voor duurzame energie drastisch verbeteren.”

Voor een beperking van de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius, moet er de komende 20 jaar twee keer zoveel geïnvesteerd worden in duurzame elektriciteit als in fossiele stroom. Op dit moment investeren de Nederlandse banken gemiddeld echter meer in fossiele elektriciteitsopwekking (53 procent) dan in duurzame stroom.

De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt elk jaar het beleid van banken op diverse maatschappelijke thema's. Enkele keren per jaar wordt de praktijk van de banken onder de loep genomen. In tegenstelling tot eerdere publicaties worden de individuele banken met dit onderzoek nog niet beoordeeld op hun resultaten. Verhaak: “Het slechte investeringsklimaat voor duurzame energie in Nederland is één van de redenen waarom banken slechts in beperkte mate kunnen investeren in duurzame elektriciteit. De banken kunnen wel de keuze maken om veel minder te investeren in fossiele elektriciteitsopwekking en via beleggingen in het buitenland meer te investeren in duurzame energieopwekking.” Milieudefensie roept de Nederlandse banken daarom op de komende jaren hun energie- investeringen fors te verduurzamen en zal de banken daar over twee jaar op beoordelen. 

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie: Marjolein Buijssen, tel: 06-2959 3872

Dit praktijkonderzoek in het kader van de Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Milieudefensie.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×