Eerlijke Bankwijzer: drie dalers op transparantie

donderdag 8 april 2010

8 april 2010 - Kwartaalupdate: naast vooruitgang voor het eerst ook lagere scores

Voor het eerst sinds de lancering van de Eerlijke Bankwijzer krijgen enkele banken lagere scores. ABN Amro, Fortis en ING gaan alle drie achteruit op ‘transparantie’. De initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer noemen het gebrek aan ambitie ten aanzien van transparantie bij sommige banken ronduit teleurstellend. Het goede nieuws is dat diverse banken hun duurzaamheidsbeleid in de afgelopen maanden op enkele thema’s hebben aangescherpt. 

Woordvoerder Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer: “Een bank die zich wil voorstaan op duurzaamheid moet ook volledig transparant zijn over hoe die duurzaamheid wordt ingevuld. Klanten hebben daar recht op. Het is onaanvaardbaar dat zowel ABN Amro als Fortis dit jaar geen duurzaamheidsverslag meer publiceren dat internationale richtlijnen volgt. Het is ook spijtig dat ING tot op heden geen beleidsstukken heeft geopenbaard, terwijl de bank die intentie in januari wel heeft uitgesproken. Zonder openheid van zaken kunnen klanten niet beoordelen hoe een bank presteert op maatschappelijke thema's.”

Helaas konden verschillende banken opnieuw geen enkele beleidsaanscherping melden. Zo kon Aegon voor de vierde kwartaalupdate op rij geen enkel nieuw duurzaamheidsbeleid aantonen. Van Friesland Bank is sinds juli 2009 geen nieuws meer ontvangen over beleidsaanpassingen. 

Goed nieuws
Van Lanschot Bankiers boekt als enige bank vooruitgang op transparantie. Bovendien scherpte de bank in de afgelopen maanden haar beleid aan omtrent investeringen in wapenproducenten. ABN Amro heeft in haar nieuwe beleid op visserij onder meer opgenomen dat bedrijven MSC-gecertificeeerd moeten zijn, zodat hier een hogere score is toegekend. Triodos krijgt een hogere score op haar beleid voor het lenen aan andere banken, omdat zij aantoonbaar nagaat of financiële instellingen voldoen aan de algemene duurzaamheidscriteria van Triodos. 

De Eerlijke Bankwijzer heeft als doel de verduurzaming van banken met hulp van de Nederlandse consument. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en Dierenbescherming. De initiatiefnemers vinden het van groot belang dat banken prioriteit geven aan een goed duurzaamheidsbeleid en transparant zijn.

Op 19 mei zal het tweede praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer worden gepubliceerd, over duurzame elektriciteitsopwekking, in het kader van een goed klimaatbeleid van banken. Alle in de Eerlijke Bankwijzer vergeleken banken verlenen hun medewerking aan dit onderzoek. 

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Oxfam Novib: Ruud Huurman, tel: 06-51175316

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×