"Bonussen inperken en verduurzamen"

vrijdag 22 januari 2010

22 januari 2010 - Bonussen bij banken moeten worden ingeperkt en duurzaam worden gemaakt. Dat zeiden Kamerleden Paul Kalma (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks) in reactie op een expertpanel tijdens het symposium 'Banken anno 2010: van crisis naar duurzaamheid?' Aanleiding was het eenjarig bestaan van de Eerlijke Bankwijzer, die banken wil verduurzamen met behulp van de consument. Vanaf april zal naar verwachting bonusbeleid worden opgenomen in de Eerlijke Bankwijzer.

Kilian Wawoe, onderzoeker en voormalig personeelsmanager bij ABN Amro, Pieter Klok (co-auteur van het boek "Bonus!") en Henk van der Kolk (voorzitter van FNV Bondgenoten) pleitten voor afschaffing van bonussen. André Veneman (Akzo Nobel) is voorstander van koppeling van bonussen aan duurzaamheid, zoals veiligheid en energiebesparing. Voormalig VVD-minister Winsemius pleitte voor een 'actievere' Eerlijke Bankwijzer. "Ga meer naar buiten, voer meer directe actie."

Nieuw in de Eerlijke Bankwijzer is het thema dierenwelzijn. Een belangrijk aspect hiervan is het duurzamer maken van de veehouderij. "De sector intensieve veehouderij is aan z'n end," zei Winsemius daarover. "Het is reddend zwemmen." Daarop reageerde Bart Jan Krouwel, voormalig hoofd duurzaamheid bij de Rabobank: "Na de varkenspest stelde ik voor om onze spaarders eens te laten zeggen of hun geld naar de intensieve veehouderij moest blijven gaan. Toen was er paniek in de tent: 'als ze dat niet meer willen, dan hebben we een probleem'. Nee, zei ik, dan hebben we juist de oplossing."

Uit de resultaten van de Eerlijke Bankwijzer blijkt wel dat een aantal banken hun beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft verbeterd, maar volgens o.a. Winsemius en Vendrik is het nog niet genoeg. Vendrik: "Het momentum van de bankcrisis is aan het verglijden. We hebben een banksector nodig die dienstbaar is en maatschappelijke thema's serieus neemt. Die omslag is niet gemaakt."

De initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer zijn Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International, FNV, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×