Tweede Kamer roept regering op tot deal met banken over duurzame energie

vrijdag 18 december 2009

18 december 2009 - CEO’s van 10 banken roepen regering op tot wetgeving ten gunste van meer duurzame energie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft de regering gisteravond opgeroepen om voor zomer 2010 met banken en pensioenfondsen een deal te sluiten om tot een duurzame energievoorziening te komen. Dit naar aanleiding van de klimaatverklaring van 10 CEO’s van banken op 26 november. Deze verklaring is tot stand gekomen na een oproep hiertoe van de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer. 

In de zojuist aangenomen motie refereert de Tweede Kamer aan het feit dat “tien Nederlandse banken op 26 november jl. een gezamenlijke verklaring hebben ondertekend waarin zij pleiten voor het invoeren van een langjarig wettelijk systeem dat alle marktspelers vertrouwen geeft om fors te investeren in duurzame energieprojecten” en benadrukt dat “banken een spilfunctie kunnen bekleden bij het realiseren van de ambities van de regering met betrekking tot duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Verder benadrukt de Kamer het belang van pensioenfondsen ten aanzien van het realiseren van deze duurzaamheidsambities. De motie roept de regering tenslotte op “om met de Nederlandse banken en pensioenfondsen voor de zomer van 2010 tot een gemeenschappelijke agenda te komen over de rol van de financiële sector bij het realiseren van een duurzame energievoorziening en van MVO in bredere zin.” De motie werd ingediend door PvdA, CDA en Christen Unie en werd ondersteund door SP, GroenLinks, D66 en PvdD. 

De initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer zijn verheugd dat een brede meerderheid van de Tweede Kamer deze motie heeft aangenomen. "Wij roepen de ministers van Economische Zaken, Financiën en Milieu op om op korte termijn een overleg te organiseren met banken en pensioenfondsen om tot concrete samenwerking te komen ten aanzien van het vergroten van financieringsmogelijkheden ten behoeve van duurzame energie." 

In hun verklaring van 26 november geven de CEO’s van ABN Amro, Aegon, ASN, Fortis, Friesland Bank, ING, Rabobank, Robeco, SNS Reaal en Triodos aan dat ze allemaal het ‘Copenhagen Communique’ hebben ondertekend, beloven ze mee te werken aan een praktijkonderzoek naar investeringen in duurzame energie van de Eerlijke Bankwijzer voor 1 april 2010 en geven ze aan zelf meer te willen investeren in duurzame energie. 

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van FNV, Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie en is op 22 januari 2009 formeel gelanceerd. 

Via www.eerlijkebankwijzer.nl kunnen spaarders nu bewuster kiezen voor een bank en deze op tal van thema's van klimaat tot wapens en mensenrechten vergelijken. 

Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie: 020 5507 300

Motie (aangenomen op 17 december 2009)

Investeert jouw bank in foute wapenbedrijven, kinderarbeid of vervuilende energie?

Weet jij wat jouw bank met jouw geld doet? bekijk de scores en help mee de banken te verbeteren.

\]

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×