PageId: 5682

SVG: 6751

PNG: 10180

Nieuwe huisbank regering moet duurzamer worden

woensdag 25 februari 2009

25 februari 2009 - De Royal Bank of Scotland (RBS) wordt per mei de nieuwe huisbankier van de regering. Vanuit de Tweede Kamer is er kritiek op deze beslissing. Oxfam Novib deelt die kritiek. Want RBS heeft een discutabele naam als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In het Verenigd Koninkrijk ligt RBS al jaren zwaar onder vuur vanwege haar tekortschietende klimaatbeleid. Ook wat duurzaamheidsbeleid betreft doet de bank het slechter dan bijvoorbeeld Rabobank en ING (die tot op heden het betalingsverkeer van ministeries verrichten). Het lijkt erop dat in de keuze van de regering voor de nieuwe Nederlandse huisbank maatschappelijk verantwoord ondernemen geen rol heeft gespeeld. Oxfam Novib vindt dit een gemiste kans. 

Oproep Oxfam Novib
Oxfam Novib roept de regering op om haar invloed uit te oefenen op banken waar het sinds kort een vinger in de pap heeft - zoals Fortis, ABN Amro, ING, Aegon en SNS, die allemaal miljardensteun van de regering hebben ontvangen. Maar in het bijzonder ook op haar nieuwe huisbankier RBS. Oxfam Novib meent dat de Nederlandse huisbankier op z’n minst niet slechter moeten scoren op maatschappelijk beleid dan andere grote (Nederlandse) banken. 

Eerlijke Bankwijzer
Eind januari lanceerde Oxfam Novib, samen met Amnesty International, FNV en Milieudefensie, de Eerlijke Bankwijzer. Met dit instrument kunnen consumenten op eenvoudige wijze het maatschappelijke beleid van Nederlandse banken met elkaar vergelijken. 

Tienduizenden Nederlanders hebben al van de site gebruik gemaakt. En diverse banken deden al toezeggingen dat ze hun beleid op korte termijn verbeteren. In april is de eerste meting, waaruit zal blijken of banken hun woord houden. In mei zullen de genoemde banken een eerste case-onderzoek publiceren, waaruit duidelijk wordt of hun beleid overeen komt met de praktijk.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×