Binnenkort: nieuwe onderzoeken van de Eerlijke Bankwijzer

woensdag 2 september 2009

2 september 2009 - In de komende maanden zullen diverse nieuwe onderzoeken worden gepubliceerd in het kader van de Eerlijke Bankwijzer. Een reactie op het verweer van enkele banken naar aanleiding van ons eerdere onderzoek naar banken en wapens vindt u hieronder.                                        

Wapenrapport: reactie op verweer banken

Op 1 oktober zal de derde kwartaalupdate worden gepubliceerd van het beleid van de banken op een groot aantal maatschappelijke onderwerpen als mensenrechten, arbeidsrechten, klimaat en wapens. Tijdens de eerdere kwartaalupdates (in april en juli 2009) bleek dat een grote meerderheid van de 12 banken die binnen de Eerlijke Bankwijzer worden vergeleken hun maatschappelijk beleid op diverse onderwerpen aanscherpten. 

Op 12 november zal de tweede praktijkstudie worden gepubliceerd, over klimaat & energie. Deze publicatie vindt enkele weken voor aanvang van de VN-onderhandelingen voor een nieuw wereldwijd klimaatverdrag plaats (Kopenhagen, december 2009). Net als bij de eerste praktijkstudie die in het kader van de Eerlijke Bankwijzer werd gepubliceerd (over wapens, juli 2009) zal deze studie het beleid van de banken gaan vergelijken met de praktijk (in welke bedrijven en vormen van energie investeren banken nu daadwerkelijk). 

Op 21 januari 2010 bestaat de Eerlijke Bankwijzer exact 1 jaar. Dit zal worden gevierd (nadere informatie hierover volgt). Op deze dag zal eveneens een nieuwe kwartaalupdate van het beleid van banken en een derde praktijkstudie worden gepubliceerd. 

De Eerlijke Bankwijzer heeft als doel de verduurzaming van banken met behulp van de consument. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International en Milieudefensie. De Eerlijke Bankwijzer is op 22 januari 2009 gelanceerd. 

Voor meer informatie:
Peter Ras, Beleidsadviseur MVO, info@eerlijkebankwijzer.nl

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×