ING, ABN Amro en NIBC steken vijf jaar na het Klimaatakkoord van Parijs nog altijd veel meer geld in fossiele energie dan in duurzame energie. ING was met 9,1 miljard euro de grootste Nederlandse kredietverlener van de energiesector in de afgelopen drie jaar. 75% (6,8 miljard euro) van dat krediet ging naar fossiel. ABN Amro doet het met 71%  (2,2 miljard euro) ABN Amro nauwelijks beter. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Geldwijzer. De Eerlijke Geldwijzer wil een klimaatplicht die ervoor zorgt dat financiële instellingen stoppen met de financiering van fossiele energie.

Welke banken investeren in fossiel?

  • ING was met 9,1 miljard euro de grootste Nederlandse kredietverlener van de energiesector in de afgelopen drie jaar. 75% van dat krediet ging naar fossiel.
  • ABN Amro doet het met 71% (1,5 miljard euro) nauwelijks beter.
  • NIBC had eind 2020 100% (338 miljoen euro) van haar energiebeleggingen in fossiel.
  • Van Lanschot had eind 2020 87% (289 miljoen euro) van haar energiebeleggingen in fossiel zitten.

Welke banken investeren meer in duurzame energie?

  • Triodos en de Volksbank (ASN/SNS) laten zien dat financiële instellingen prima kunnen kiezen voor 100% duurzaamduurzaam.
  • Bij Rabobank springt vooral de forse stijging van het aandeel duurzaam in het oog, van 63% in 2018 naar 88% in 2020.

 

Klimaatplicht
Dit onderzoek bewijst dat de meeste banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun financieringspraktijk te traag en te weinig veranderen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. In september toonde de Eerlijke Geldwijzer in een nieuw praktijkonderzoek al aan dat ook de klimaatambities en plannen van veel financiële instellingen ondermaats zijn. Ondanks vrijwillige onderlinge afspraken van de financiële sector om bij te dragen aan het Klimaatakkoord van Parijs. We roepen daarom de overheid op een klimaatplicht voor financiële instellingen in te voeren. Dit is een wettelijke plicht om alle leningen en beleggingen in lijn te brengen met het 1,5 graad doel.

Donald Pols, directeur van Milieudefensie en woordvoerder voor de Eerlijke Geldwijzer.

“Terwijl miljoenen Nederlanders hun geld toevertrouwen aan banken, blijven ING en ABN Amro volop met hun investeringen in kolen, olie en gas de klimaatcrisis aanwakkeren.” “In plaats van in een zorgeloze oude dag, investeren ze in dodelijke overstromingen, hittegolven en bosbranden. We kunnen gevaarlijke klimaatverandering nog voorkomen, maar alleen als alle banken hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met de financiering van fossiele brandstoffen.”

Advies aan banken
Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de klimaatcrisis niet financieren.

  1. Stop per direct met investeringen in nieuwe winning van steenkool, olie en aardgas, in teeroliezanden, in olie-en gaswinning in het poolgebied, in kolencentrales en in fossiele infrastructuur.
  2. Maak een plan voor de versnelde uitfasering van alle investeringen in olie- en gasprojecten en bedrijven, in lijn met het 1,5°C doel van het Klimaatakkoord van Parijs.
  3. Rapporteer transparant over de genomen maatregelen.

Verzekeraars en pensioenfondsen en de klimaatcrisis
In dit onderzoek zijn ook de verzekeraars en pensioenfondsen onderzocht. Wil je weten hoe die scoren? Bekijk het voor de verzekeraars hier en voor de pensioenfondsen hier.

Lees het persbericht en het Engelstalig onderzoeksrapport en de Nederlandse samenvatting

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×