Hoe scoren verzekeraars op

Help je verzekeraar te verbeteren en geef je mening.

Oefen invloed uit op jouw verzekeraar stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Mijnbouw

Veel mijnbouwactiviteiten vinden plaats in open groeven, waardoor de natuurlijke leefomgeving van planten en dieren in grote gebieden wordt vernietigd. Daarnaast gebruiken mijnbouwbedrijven enorme hoeveelheden water om de mineralen van de opgegraven modder te scheiden. Ook wordt zuur, giftig of zelfs radioactief afval in water gedumpt. Rivieren die mensen, dieren en bossen van water voorzien, worden hierdoor ernstig vervuild, net als de zeeën waarin deze rivieren uitmonden. De gevolgen van mijnbouw spelen zo nog lang door nadat mijnbouwactiviteiten zijn afgerond.

Een veelvoorkomend probleem is dat mijnbouwbedrijven de landrechten van de lokale bewoners niet respecteren. Bij mijnbouwbedrijven is vaak sprake van zeer gevaarlijk werk, erbarmelijke arbeidsomstandigheden en een slecht veiligheidsbeleid. Bovendien schort het vaak aan het respecteren van fundamentele arbeidsrechten en komt soms ook kinderarbeid voor.

De Eerlijke Verzekeringswijzer vindt het belangrijk dat verzekeraars ook op hun mijnbouwbeleid worden getoetst. Verzekeraars kunnen hun invloed aanwenden om langetermijneffecten en mensenrechtenschendingen tegen te gaan. De volgende onderdelen zijn volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer onder meer relevant bij het opstellen van een investeringsbeleid voor de mijnbouwsector:

  • Preventie van en reactie op ongelukken en crisissituaties;
  • Minimalisering, beheer en verwerking van mijnafval;
  • Transparantie en het voorkomen van corruptie en belastingontduiking;
  • Erkenning van de lokale wetgeving en de soevereiniteit over grondstoffen.

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de Eerlijke Verzekeringswijzer verzekeraars op dit onderwerp beoordeelt, kan je terugvinden in het laatst verschenen rapport.

 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×