Praktijkonderzoek controversiële wapenhandel (2015)

Op 18 juni 2015 verscheen het praktijkonderzoek naar de investeringen van tien verzekeringsgroepen in bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

Achtergrond
Controversiële wapenhandel betreft de leverantie van (belangrijke onderdelen van) wapens en wapensystemen, militaire transportmiddelen en andere militaire goederen aan landen waartegen een wapenembargo geldt, landen die mensenrechten op grote schaal schenden, in een (burger)oorlog verwikkeld zijn, zeer corrupt zijn of een falende/fragiele staat zijn, en arme landen die een groot deel van hun begroting aan wapenaankopen besteden. Vanwege de schadelijke relaties tussen dit soort controversiële wapenhandel enerzijds en armoede en mensenrechten anderzijds zouden verzekeraars niet moeten investeren in bedrijven die actief zijn in controversiële wapenhandel.

Welke verzekeraars investeren in kernwapens?

  • Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars actief op de Nederlandse markt investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen. Van de tien onderzochte verzekeraars deden alleen Achmea en ASR dit niet.
  • Allianz (€ 2,6 miljard), Legal & General (ruim € 2 miljard), APG (moederbedrijf van Loyalis) (€ 984 miljoen), Aegon (€ 805 miljoen), NN Group (€ 235 miljoen), Generali (€ 43 miljoen) en in mindere mate Delta Lloyd (€ 18 miljoen) en SNS Reaal (€ 3 miljoen) bleken wel financiële banden te hebben met bedrijven die in de onderzoeksperiode 2010-2014 wapens en wapensystemen leverden aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

undefined

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×