Praktijkonderzoek delfstofwinnende bedrijven en mensenrechten (2013)

Op 17 december 2013 verscheen het praktijkonderzoek naar mensenrechtenschendingen in combinatie met investeringen van zestien banken- en verzekeringsgroepen in tien mijnbouw- en olie- en gasbedrijven.

Achtergrond
Nederlandse banken en verzekeraars investeren miljarden in mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten die al lange tijd en structureel betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen. Bij het voeren van de dialoog met bedrijven ligt er meestal veel te weinig nadruk op het beoogde resultaat: het voorkomen en beëindigen van mensenrechtenschendingen. Ook herstel en genoegdoening voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen krijgen veel te weinig aandacht.

Welke verzekeraars investeren in bedrijven die mensenrechten schenden?
In de beoordeling van de investeringspraktijk van de verzekeringsgroepen is onderscheid gemaakt tussen vermogensbeheer voor derden en verzekeringsbeleggingen.

  • Voor zowel verzekeringsbeleggingen als vermogensbeheer scoort SNS Reaal het beste (10). Zij investeert niet bedrijven die mensenrechten schenden.
  • Achmea, Aegon en ASR scoren prima m.bt. verzekeringsbeleggingen (7). Met betrekking tot vermogensbeheer scoren Achmea, Aegon en APG (ruim) voldoende.
  • De verzekeraars Allianz, Delta Lloyd, Generali en Legal & General wilden geen medewerking verlenen aan het praktijkonderzoek. Zij scoren daarom het laagst (1).undefined

 Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×