Praktijkonderzoek farmaceutische bedrijven en toegang tot medicijnen (2014)

Op 1 juli 2014 bracht de Eerlijke Verzekeringswijzer een praktijkonderzoek uit over de investeringen van de tien verzekeringsgroepen in twintig farmaceutische bedrijven die alle zijn opgenomen in de Access to Medicine Index. Het onderzoek richtte zich op deze farmaceutische bedrijven vanwege hun mogelijkheden om de toegang tot medicijnen voor arme mensen te verwezenlijken of te vergroten. Onderzocht is of de score van de farmaceutische bedrijven op de Access to Medicine Index meegewogen wordt bij de investeringskeuzes van de verzekeraars.

Achtergrond
Een derde van de wereldbevolking heeft onvoldoende toegang tot geneesmiddelen. Ieder jaar overlijden miljoenen mensen, voornamelijk in Afrika en Azië, aan behandelbare ziektes. Het recht op toegang tot geneesmiddelen is vastgelegd in het internationaal recht.

Welke verzekeraars investeren in welke farmaceutische bedrijven?

  • Alle tien verzekeraars investeren voor in totaal € 29,7 miljard, in de twintig grote farmaceutische bedrijven Geen enkele verzekeraar blijkt bij voorkeur te investeren in farmaceutische bedrijven die goed scoren op de Access to Medicine Index.
  • Achmea en SNS Reaal hebben aangetoond dat zij farmaceuten hebben aangesproken op het belang van betere toegang tot medicijnen.
  • Aegon, Allianz, ASR, Generali en Legal & General hebben op geen enkele wijze aangetoond dat zij farmaceuten aanspreken op het belang van verbeterde toegang tot medicijnen voor arme bevolkingsgroepen en doen in het kader van dit onderzoek ook geen formele toezegging om hun beleggingspraktijk op dit gebied te verbeteren. APG (moederbedrijf van Loyalis), Delta Lloyd en SNS Reaal deden dit al.

undefined

Welke verzekeraars zetten stappen n.a.v. dit onderzoek?

 Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×