Praktijkonderzoek bont en exotisch leer (2016)

Op 23 februari 2016 verscheen het praktijkonderzoek naar investeringen van tien verzekeringsgroepen in modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer tassen, schoenen en kleding.

Achtergrond
Bij de productie van bont gaat het om wilde dieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden. In Europa worden nertsen vergast en met name wasbeerhonden en vossen gedood door middel van anale elektrocutie. Buiten Europa worden de dieren met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild. Voor de productie van exotisch leer worden reptielen levend gevild, worden pythons verdronken en worden bij krokodillen ruggenwervels gebroken om ze lam te leggen. Voorafgaand aan hun dood worden de dieren gehouden in veel te kleine kooien. Hierdoor lijden ze aan stress, gedragsstoornissen en verwonden zij zichzelf en elkaar. In alle gevallen betekent dit afschuwelijk en overbodig dierenleed.

Welke verzekeraars investeren in dierenleed?

  • Uit het onderzoek blijkt dat alle tien verzekeringsgroepen samen voor in totaal € 1 miljard investeren in zes modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen. Geen van de tien verzekeraars wendt zijn invloed serieus aan om de productie van en handel in bont en exotisch leer te beëindigen.
  • Het grootste deel van de investeringen, 91%, komt voor rekening van vier verzekeringsgroepen: NN Group, APG (moederbedrijf van Loyalis), Allianz en Legal & General.
  • Kijkend naar de investeringen van alle tien verzekeraars blijkt dat het overgrote deel, maar liefst 94%, zit in de modehuizen LVMH Louis Vuitton (€ 526,6 miljoen), Burberry (€ 286,7 miljoen) en Kering (€ 130,7 miljoen).undefined

Welke verzekeraars zetten stappen n.a.v. dit onderzoek?

  • Aegon en Delta Lloyd laten weten de in het rapport genoemde aanbevelingen mee te nemen in hun afwegingen, respectievelijk open te staan voor een gezamenlijke dialoog. De Eerlijke Verzekeringswijzer verwelkomt deze positieve reacties van Aegon en Delta Lloyd. Zij gaat met beide verzekeringsgroepen graag het gesprek aan over verbetering van dierenwelzijn.
  • De Partij van de Arbeid heeft op 24 februari 2016 kamervragen ingediend aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en aan de Minister van Financiën over de investeringen van verzekeraars in bedrijven die bont en exotisch leer verkopen. Deze Kamervragen zijn beantwoord op 28 april 2016.

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×