Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Belastingen

 

Negen Nederlandse banken verbeterden in het afgelopen jaar hun beleid op duurzaamheid op in totaal 50 onderwerpen. Het is positief dat de meeste Nederlandse banken steeds beter beleid voeren op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding. Ook maken een aantal banken eindelijk duidelijk dat ze iets geven om dierenwelzijn. Maar hier staat tegenover dat het de meeste banken ontbreekt aan ambitieus beleid om klimaatverandering en belastingontwijking, aan te pakken. Dit blijkt uit de 16e beleidsbeoordeling van de Eerlijke Bankwijzer. 

Waar valt nog veel te winnen?
De Eerlijke Bankwijzer is blij met de aanscherpingen die de banken in het laatste jaar in hun maatschappelijk beleid hebben doorgevoerd. Een stap in de goede richting, maar... op sommige thema’s hebben de banken nog een flinke slag te slaan. Zo zijn vooral klimaatverandering en belastingontwijking, nog 2 onderwerpen waar de meeste banken nog winst op kunnen behalen.

 undefined

 

Hoe scoren banken op belastingen:

  • Aegon voert een slecht (score 2) belastingenbeleid. Aegon heeft o.a geen beleid over betalingsrapportage-verplichtingen, belastingafspraken en ketenverantwoordelijkheid. Aegon rapporteert ook niet over belastingbetalingen, overheidssubsidies, omzetcijfers, kosten en winsten in alle landen waar het bedrijf actief is, en verwacht dat ook niet van de bedrijven waarin het investeert.
  • Delta Lloyd voert een ruim onvoldoende (score 3) belastingenbeleid. Delta Lloyd heeft o.a. geen investeringsbeleid op het gebied van belastingen en er zijn geen duidelijke criteria over belastingontwijking, en er wordt geen openheid gevraagd van bedrijven over verschuldigde belastingen en betalingen aan overheden.
  • ING, ABN Amro en NIBC hebben een onvoldoende (score 4). belastingbeleid. Deze banken hebben wel beleid om zelf niet mee te werken aan belastingontwijking, maar ze doen tegelijkertijd nog maar weinig om zakelijke klanten te stimuleren om open te zijn over hun belastingbetalingen en niet mee te werken aan belastingontwijking. 
  • Rabobank voert een twijfelachtig (score 5)belastingenbeleid. Rabobank heeft wel beleid om zelf niet mee te werken aan belastingontwijking, maar ze doet tegelijkertijd nog maar weinig om zakelijke klanten te stimuleren om open te zijn over hun belastingbetalingen en niet mee te werken aan belastingontwijking.


Doe aangifte tegen het belastingenbeleid van deze banken.

Lees het volledige nieuwsbericht 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×