ING, ABN Amro: stop betalingen aan Dakota oliepijpleiding en het bedrijf erachter. Luister naar de Sioux!

maandag 28 november 2016

In de Amerikaanse staat Noord-Dakota voelen Sioux indianen zich bedreigd in hun voortbestaan. Dit vanwege de geplande aanleg van een oliepijpleiding door het gebied waar zij leven. ING Bank investeerde 248 miljoen dollar in de pijpleiding zelf. Daarnaast financiert ABN AMRO een bedrijf uit de bedrijvengroep die de Dakota oliepijpleiding wil aanleggen, met 45 miljoen dollar. De Eerlijke Bankwijzer roept –met volle steun van de Sioux- beide banken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en alle investeringen in het project respectievelijk een bedrijf achter dit project stop te zetten. ING en ABN Amro: luister naar de Sioux en voorkom verdere mensenrechtenschendingen en vervuiling van het milieu!

undefined

Vreedzame protesten neergeslagen 
In de afgelopen maanden is het vreedzame verzet van indianen en hun duizenden bondgenoten sterk toegenomen. In reactie hierop is fors geweld gebruikt door politie uit meerdere Amerikaanse staten, leden van de US National Guard en bewapende particuliere veiligheidsdiensten die werken voor bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van deze oliepijpleiding. Het willekeurige geweld, waarbij honden, rubber kogels en traangas werden ingezet, heeft al geleid tot honderden gewonden. Gearresteerde demonstranten zijn onderworpen aan een onmenselijke behandeling, zoals naakte opsluiting, zonder voedsel en in hondenkennels.

"Ze proberen ons pijn te doen", zei Arlana Curley van de Sioux-stam tegen de Britse krant The Guardian, "omdat we opstaan tegen de grote bedrijven."Reactie ABN Amro en ING 
Eerder in november vroegen we ING en ABN Amro om opheldering over hun investeringen in de Dakota (olie-) Pijpleiding. ABN Amro liet weten dat de bank niet de pijpleiding zelf maar alleen één van de bedrijven, Energy Transfer Equity, achter de Dakota Pijpleiding financieren. ABN Amro heeft de Eerlijke Bankwijzer laten weten dat zij de dialoog aan wil gaan met dit bedrijf over de problemen rondom de Dakota oliepijpleiding, en dit op 25 november ook in een verklaring  bevestigd. 

ING gaf geen reactie op de mail die we stuurden maar gaf wel in een statement van 2 november aan dat de bank haar bezorgdheid heeft geuit, aanvullend onafhankelijk onderzoek laat doen en haar invloed zal gebruiken waar mogelijk om het proces tot een bevredigend resultaat voor alle betrokken partijen te brengen.

Op 5 december werd bekend dat de regering van president Obama niet wil dat de Dakota Pijpleiding door Sioux - gebied wordt aangelegd. Dit is zeer welkom nieuws. ING heeft eveneens een nieuwe verklaring gepubliceerd, waarin de bank stelt dat het 2e deel van de lening van een aantal banken waaronder ING aan de omstreden Dakota Pijpleiding niet zal worden verstrekt 'omdat de definitieve route nog niet is bepaald en definitieve vergunningen nog (niet) zijn afgegeven.' Dit klinkt mooi, maar getuigt nog onvoldoende van het nemen van een eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid: natuurlijk willen ING en andere banken niet de Amerikaanse wet overtreden! Dit heeft echter nog niets met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) te maken. ING dient geen verdere betalingen aan deze oliepijpleiding te doen zolang de problemen van de Sioux niet op een bevredigende manier zijn opgelost. MVO gaat veel verder dan enkel de wet volgen. Hoe welkom het besluit van de regering-Obama ook is, dit besluit kan mogelijk worden tegengewerkt door de toekomstige regering-Trump. 

Dit is niet genoeg!
De Eerlijke Bankwijzer roept – in afstemming met de Sioux indianen- ING en ABN Amro op om investeringen in de Dakota Pijpleiding en de bedrijven hierachter stop te zetten en eerst te luisteren naar de Standing Rock Sioux. De 4 eisen van de Eerlijke Bankwijzer aan banken, inmiddels gesteund door ruim 500 organisaties wereldwijd blijven dan ook onverminderd actueel. ING en ABN AMRO moeten meer doen om tegemoet te komen aan de oproep van de Sioux indianen in Noord-Dakota: stop bovenal iedere verdere betaling aan de pijpleiding en de bedrijven erachter totdat deze bedrijven de wens van de Sioux respecteren en beloven geen nieuwe pogingen te zullen doen om alsnog een oliepijpleiding door Sioux-gebied aan te leggen. Wat kunnen ING en ABN specifiek doen:

1. Alle verdere betalingen aan het project (ING) respectievelijk een bedrijf achter dit project (ABN Amro) per onmiddellijk stop te zetten en dit publiekelijk te communiceren;
2. Het doen van een dringende oproep, op zeer korte termijn, aan de betrokken bedrijven bij dit project om alle activiteiten voor dit project per onmiddellijk stop te zetten en niet te hervatten totdat alle openstaande kwesties zijn opgelost tot volle tevredenheid van de Standing Rock Sioux;  
3. In het geval er geen overeenstemming komt tussen betrokken bedrijven en de Standing Rock Sioux, en de bedrijven de aanleg van de pijpleiding willen doorzetten: terugtrekking uit het project (ING) en beëindiging van de relatie met de bedrijven achter de pijpleiding (ABN AMRO);
4. Publicatie van een openbare verklaring door de bank over welke stappen de bank exact heeft genomen om de mensenrechten, inclusief land- en waterrechten, van de Standing Rock Sioux in deze kwestie te helpen respecteren.

Lees het persbericht 

Wat kun jij doen?

Ondersteun onze oproep aan ING en ABN Amro om betalingen aan de Dakota Pipeline respectievelijk de bedrijven hierachter stop te zetten totdat er een oplossing is gevonden die de steun krijgt van de Sioux indianen. Klik op de rode button en stuur je oproep naar ING en ABN Amro.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×